Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Alkmaar Economie - Het is slechts 2,5 jaar geleden toen Peter (31) en Rob (27) van der Weide besloten om live te gaan met Merkala.nl. En nu al kan men niet om Merkala heen. Zoekt u een willekeurig medisch artikel in google, grote kans dat u Merkala tegenkomt op de eerste pagina van de zoekresultaten. Al dan niet in de top drie.

Hoe is het mogelijk dat een online medische groothandel in zo’n korte tijd op de kaart is gezet, terwijl andere webshops daar veel langer over doen? Peter en Rob vertellen daar graag meer over… 

Van offline naar online
We gaan eerst een ‘paar’ jaar terug in de tijd, naar het jaar 1990 om precies te zijn. Terug naar offline in plaats van online en terug naar een assortiment dat slechts bestond uit zwangerschapstesten in plaats van een assortiment van ruim 3600 (sport)medische artikelen. Het is bijna 30 jaar geleden dat de ouders van Peter en Rob van der Weide startten met de verkoop van de zwangerschapstesten. Door de vraag vanuit de markt breidden zij het assortiment op korte termijn uit met meerdere teststrips voor verschillende doeleinden. Door de jaren heen groeide het bedrijf uit tot een volwaardige medische groothandel.

‘Het was een logisch gevolg dat Rob en ik zo nu en dan een handje meehielpen binnen het bedrijf’, vertelt Peter. ‘Zo mochten wij helpen met klusjes in het magazijn, zoals het opruimen van binnengekomen goederen’. Ik gok dat ik toen een jaar of 12 was.’

Pas jaren later kwamen de gebroeders van der Weide officieel in dienst. Peter startte op de verkoop en groeide uiteindelijk door tot Hoofd Inkoper. Voor Rob begon het avontuur in het magazijn en al snel werd hij onmisbaar bij de afdeling die de online orders verwerkte. Hij deed daar onder andere het onderhoud van de -toen nog prille- webshop.

In 2012 werd het familiebedrijf verkocht. Familie van der Weide bleef nog een aantal jaren in dienst bij de nieuwe eigenaar. Rob was de eerste die een andere weg in sloeg. De rest van het gezin volgde in de jaren daarna. 

1 juli 2016
‘Door de jaren heen zagen wij de medische markt veranderen. Offline werd online en de consument werd steeds prijsbewuster. Zo ging men steeds vaker prijzen van medische artikelen vergelijken op internet. Wij besloten daar op in te springen met een webshop. En zo ontstond Merkala.nl: dé online medische groothandel voor professionals én particulieren. Op 1 juli 2016 ging onze webshop live!’

Een basisassortiment van verbandmiddelen, testen, handschoenen, desinfectie en alles van A-merken als Klinion en Becton Dickinson (BD) stond online.

Klanten als (huis)artsen, fysiotherapeuten, pedicures en particulieren wisten Merkala al snel te vinden. Dat resulteerde in voorspoedige uitbreiding van het assortiment. Binnen een paar maanden tijd werd het al duidelijk dat het magazijn aan de Bijlestaal in Broek op Langedijk niet veel langer meer toereikend was voor de explosieve groei van Merkala. Het assortiment was met 400% gegroeid.
‘We zaten letterlijk tussen de bloeddrukmeters en verbandmiddelen. Wat ook zo zijn voordelen had, want alles lag binnen handbereik’ vertellen de broers lachend.

‘Tóch hebben we besloten om op zoek te gaan naar een nieuwe locatie. Eind 2016 hebben we een aantal bestaande panden bezichtigd. We zochten een kantoorpand met een magazijn dat groot genoeg was om de groei van onze webshop aan te kunnen, maar alle panden die beschikbaar waren voldeden niet aan onze wensen. Wat we wel tegenkwamen, was een leeg perceel dat te koop stond. Het was januari 2017 toen we de knoop doorhakten. We kochten het perceel en lieten een pand geheel naar wens bouwen.’

1 oktober 2017 werd het fonkelnieuwe pand aan de Havinghastraat 33 te Alkmaar opgeleverd. Twee hectische verhuisweken stonden op de planning. Met als grootste uitdaging: het feilloos door laten lopen van de webshoporders. En dat is gelukt! Klanten hebben niets gemerkt van onze verhuizing.

Een jaar na de upgrade
In een tijdsbestek van een jaar kan er veel veranderen. Dat kunnen wij weten, want we hebben niet stilgezeten het afgelopen jaar. Zo hebben wij onze klantenservice een upgrade gegeven. Het eerste jaar waren wij alleen tijdens kantooruren geopend. Op zich niets mis mee, maar we ontvingen veel bestellingen tussen 19:00 en 21:00 die we niet dezelfde dag konden verwerken. Daarom hebben wij besloten om onze openingstijden te verruimen. Nu zijn wij elke doordeweekse dag geopend van 09:00 uur tot 21:00 uur, dus onze klanten kunnen tot 21:00 uur een bestelling plaatsen die de volgende dag al geleverd wordt! Ook verzenden wij op zaterdag en is het zelfs mogelijk om te kiezen voor levering op zondag. Zowel de particulier als de professional profiteert van deze service upgrade.

Neem bijvoorbeeld een pedicure: Overdag volop bezig met klanten waardoor er geen of weinig tijd is voor een bestelling. Bij ons kan men op een rustig moment, na werktijd, in een paar klikken een bestelling plaatsen die de volgende dag al wordt geleverd op het gewenste adres. Dat biedt een enorme uitkomst voor de professionals, maar uiteraard ook voor de particulier. Zeker als zij iets met spoed nodig hebben.

‘Wij merken dat onze klanten goede service waarderen. Dat vinden zij vaak nog belangrijker dan de prijs. Al zijn onze artikelen ook altijd scherp geprijsd. Zo zijn wij vele malen voordeliger dan bijvoorbeeld een apotheek. Daarnaast luisteren wij naar onze klanten. Is een bepaald artikel moeilijk verkrijgbaar in de markt? Dan gaan wij op zoek voor onze klanten én we proberen het artikel dan ook nog eens voor de scherpste prijs aan te bieden. Wij combineren de voordelen van een groothandel met de service en snelheid van een grote webwinkel. En dat maakt ons uniek in de markt. Ons klantenbestand is niet voor niets binnen 2 jaar tijd uitgegroeid tot meer dan 50.000 klanten.’ Verklaart Rob. ‘Daarnaast hebben we nu ruim 1200 reviews met een gemiddelde van een 9,1 én het aantal bestellingen is met 198% gestegen’, vult Peter aan.

Altijd in beweging
Het moge duidelijk zijn dat Merkala altijd in beweging is. Uitbreiding van het assortiment, optimalisatie van de webshop, het schrijven en delen van relevante informatie en altijd op zoek naar de scherpste prijzen en de beste service. Dat zijn onze ‘tools’ om onze doelstelling te verwezenlijken: de grootste online medische groothandel van Nederland te worden met tevreden klanten als belangrijkste uitgangspunt.

Meer informatie over Merkala: https://www.merkala.nl/ 

072 Bergen Duurzaamheid - Op zaterdag 6 april kunt u gratis compost halen op de Oosterdijk in Bergen. U bent van harte welkom tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Lees meer: Gratis compost scheppen

072 Alkmaar Duurzaamheid - De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen.

Lees meer: Gemeente Alkmaar steunt Hortus Alkmaar met vervangende grond

072 Alkmaar Economie - Deze week ondertekenden de organisaties van centrumondernemers en de gemeente Alkmaar een convenant om samen te werken bij het versterken van het centrum van Alkmaar.

Lees meer: Ondernemers en gemeente werken samen aan versterking Alkmaars centrum

072Alkmaar Maatschappij - Op zaterdag 4 mei vinden vier herdenkingsbijeenkomsten plaats. Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival, waarbij ook het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, vindt op zondag 5 mei plaats in Cultuurpark De Hout.

Lees meer: Herdenken en Vieren in Alkmaar, Oudorp, Stompetoren en De Rijp

072 Heerhugowaard Politiek - De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben besloten om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Met deze fusie worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente.

Lees meer: Langedijk & Heerhugowaard gaan samen

Foto van Emil de Jong : wethouder Verbruggen, gedeputeerde Geldhof, voorzitter Woningmakers Sponselee

Lees meer: Aan de slag: woningen bouwen in de regio Alkmaar

072 Alkmaar Natuur – IJsvogels zijn al meer dan 15 jaar graag geziene gasten in de tuin van Hortes Alkmaar. Ze bouwen hun nesten wel een meter diep in steile wanden van een sloot of rivier  en brengen per jaar twee tot wel drie nesten met jongen groot. Zo ook in de Hortes waar de ijsvogel broedt in de ecologische oever van de sloot in het park.

Lees meer: Hortes Alkmaar en de IJsvogel

072Alkmaar Sport - Van 7 – 11 augustus vindt het EK Wielrennen plaats in Alkmaar. In het kader van dit grootse evenement worden er de komende tijd (10 – 12 mei a.s.)

Lees meer: WK Wielrennen in Alkmaar en speciale fietsactiviteiten

Vakantieprogramma voor kinderen die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod

072 Heiloo - Over enkele maanden breekt de zomervakantie aan. Voor kinderen een prachtige tijd; zes weken lang alleen maar “spelen en geen school”. Voor ouders wiens kind kwetsbaar is, niet mee kan doen aan het reguliere aanbod en niet zomaar in een groep past een lastige periode.

Lees meer: VakantieFUN: sportief en creatief vakantieprogramma

072 Alkmaar Cultuur - Vanaf donderdag 2 mei 2019 kunnen belangstellenden op de donderdagen  2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september ‘s ochtends om 11.15 uur gebruik maken van een gratis rondleiding in de Grote Kerk van Alkmaar. De rondleidingen vinden plaats onder leiding van ervaren gidsen. De deelname is gratis maar het is raadzaam om van te voren een toegangskaart te reserveren op www.grotekerkalkmaar.nl. De Grote Kerk Alkmaar is het bezoeken meer dan waard! Ook deze zomer is de kerk van dinsdag t/m zondag voor het publiek geopend en gratis toegankelijk.

Lees meer: Rondleidingen Grote Kerk Alkmaar

072 Heiloo Maatschappij - De veerpont Akersloot is toe aan de tweejaarlijkse grote onderhoudsbeurt.De werkzaamheden zijn van 1 t/m 10 april en die dagen kan hij niet varen. Voor fietsers en voetgangers is er een vervangende pont, maar de vaartijden zijn anders dan normaal. Auto’s moeten omrijden.

Lees meer: Grote beurt pont Akersloot

072 Alkmaar Uitgaan - Zin in een avondje anders dan anders lachen, gieren, brullen? Dan is de Comedynight op 31 januari een hele goede keuze! Kom met drie van de beste comedians van Nederland en een ondersteunende M.C.  genieten van een flinke overdosis humor.

Lees meer: Comedy Night in de Victorie