Alkmaar e.o. nieuws

Met Dolf Jansen, Eva Meijer, Frank Meester, De Kift en verse soep!

072 Alkmaar Duurzaamheid - Deze editie van Zin op Zondag staat in het teken van ‘Duurzaamheid’. Cabaretier Dolf Jansen betreedt dit keer de kansel voor een moderne preek en filosoof Eva Meijer neemt plaats voor een diepte-interview met presentator Frank Meester. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door de theatrale punkband De Kift. In de prachtige kerk worden lange tafels gedekt zodat u na afloop kunt napraten met een bekende of onbekende onder het genot van een heerlijke kop verse soep.

Thema: Duurzaamheid
Wij, eenentwintigste-eeuwse mensen, zitten in een spagaat. We weten zo langzamerhand allemaal dat we duurzamer moeten leven, want als we zo doorgaan stevenen we recht op de afgrond af. Tegelijkertijd hebben we een wereld gecreëerd waarin het zo goed als onmogelijk is om niet schuldig te zijn: dagelijks kopen we in plastic verpakte producten, rijden we in auto’s die giftige gassen uitstoten en eten we groenten en fruit dat bespoten is met insecticiden waardoor insecten uitsterven. Hoe kunnen we weigeren mee te doen aan deze wereld? Of is er een andere mogelijkheid om een milieuramp te voorkomen?

Dolf Jansen
Dolf Jansen is cabaretier, schrijver, muzikant, presentator en marathonloper. Hij startte zijn cabaretcarrière met Hans Sibbel, als het succesvolle duo Lebbis en Jansen. Daarnaast maakt Jansen ook solovoorstellingen, waaronder oudejaarsconferences en een eenmalig verkiezingsprogramma. Jansen schrijft, veel en vaak: columns, gedichten, liedteksten, reisverhalen, interviews en voor diverse televisieprogramma's. Op de radio is hij elke zondag te horen met 'Afslag Thunderroad' en elke zaterdagmiddag met 'Spijkers met Koppen'. Verder zet Jansen zich in voor Oxfam Novib en WarChild, de HIER!-campagne en het KWF.

Eva Meijer
Eva Meijer is filosoof en schrijver. In 2017 promoveerde ze op een proefschrift over politieke stem van dieren, en ze schreef boeken over talen en politiek handelen van dieren. Haar laatste roman Het vogelhuis gaat over een vrouw die samenwoont met koolmezen om ze van nabij te kunnen onderzoeken. Haar boeken zijn vertaald in elf talen.

Zin op Zondag
Lange tijd was de kerk de plek waar mensen samenkwamen om na te denken over thema’s als ijdelheid, hebzucht, gemakzucht, lust, jaloezie, wraak en vraatzucht. Iedereen worstelt wel eens met deze door de katholieke kerk benoemde zonden. Nu de kerkgang minder vanzelfsprekend is, komen TAQA Theater De Vest en de Grote Kerk Alkmaar met een eigentijdse variant: Zin op Zondag. Daarmee houden we de traditie van zingeving, verdieping en verbondenheid in ere, maar maakt de dominee op de kansel plaats voor een nieuwe generatie opiniemakers: columnisten, filosofen, cabaretiers, schrijvers, journalisten, politici en wetenschappers.

Presentatie: Frank Meester.

Kaarten

27 zondag januari 16:00 uur
Zaal Grote Kerk 
Prijs Normaal € 15,00 Incl. garderobe