Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Alkmaar Duurzaamheid - De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen.

De eigenaar van het perceel waarop de productietuin is gesitueerd heeft aangegeven deze grond te willen ontwikkelen. Voor het behoud van deze kavel heeft de Hortus een beroep gedaan op de gemeente voor hulp. De gemeente heeft niet de middelen om dit stuk grond te kopen, maar biedt de Hortus wel een ander perceel te huur aan als productietuin.

Dankzij fondsenwerving heeft de Hortus de mogelijkheid gekregen om het perceel waar hun entree op is gesitueerd aan te kopen. Helaas hebben zij onvoldoende middelen om ook het perceel waar de productietuin op gesitueerd is aan te kopen of commercieel te huren. De Hortus heeft daarom het college van B&W verzocht om het perceel te verwerven door middel van ruiling.

Naar aanleiding van het verzoek van de Hortus heeft het college nogmaals uitgebreid onderzocht of het financieel haalbaar is om het perceel te verwerven. Het college is zich bewust van het maatschappelijk en ecologisch belang van de Hortus. Helaas is de waarde van het perceel meer dan 1 miljoen en is er binnen de gemeentelijke begroting geen ruimte om dat bedrag vrij te maken.

Ook heeft het college onderzocht of er een alternatieve locatie is voor de productietuin. De mogelijkheid bestaat om een kleiner perceel gemeentegrond te huren in de nabijheid van de Hortus. De Hortus heeft wel 3 jaar de tijd nodig om het perceel geschikt te krijgen voor productie in verband met certificering. Om die periode te overbruggen heeft het college besloten om € 100.000,- verspreid over 3 jaar beschikbaar te stellen aan de Hortus.

Wethouder Paul Verbruggen: “De gemeente Alkmaar is trots op de Hortus en de bijzondere productietuin. We hebben er alles aan gedaan om een goede oplossing te vinden en zijn dan ook blij dat we samen met de Hortus een oplossing hebben gevonden om de tuin voor de toekomst te behouden.”

Hortus voorzitter Hans Cornelisse: “Het is fijn om te merken dat de gemeente met ons meedenkt en oplossingen aandraagt om de Hortus in Alkmaar te behouden. Wij hadden de tuin het liefst op de huidige kavels bij elkaar gehouden vanwege doorontwikkeling van de tuin, maar dat neemt niet weg dat we blij zijn met het aanbod van de gemeente.”

Categorieen

072 Bergen Nood-Holland Maatschappij & Duurzaamheid - In deze tijd van bijna extreme duurzaamheid, verwelkomt het ‘Vibe of the Earth’-festival iedereen om kennis te nemen van de samenkomst van juist alle facetten van duur- en puurzaamheid.

Lees meer: Vibe of the Earth festival - Dompel je onder in duurzaamheid

072 Alkmaar en omgeving Economie en duurzaamheid - De dorpen Graft-de Rijp, onderdeel van Alkmaar, zijn druk doende in samenwerking met de energiecoöperaties van deze dorpen te onderzoeken of het mogelijk is om binnen vier jaar waterstof als verwarmingsbrandstof te introduceren.

Lees meer: Waterstof vervangt aardgas in Alkmaar en omgeving

072 Heiloo Educatie - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Dit is een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goede conditie bewaard is gebleven. De afdruk is ongeveer 3.500 jaar oud. En is zeer goed bewaard gebleven.

Lees meer: Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

072 Alkmaar Maatschappij - Op 11 mei start NS met onderhoudswerkzaamheden aan de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Alkmaar. Dit betekent dat er vanaf 4 mei geen gebruik kan worden gemaakt van de onbewaakte stalling.

Lees meer: Fietsenstalling Station niet beschikbaar

072 Alkmaar Maatschappij/Gezondheid - Het P-Café Alkmaar e.o. is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Speciale gast is Antoon Verwer die een presentatie verzorgt voor klankbeleving door klankschalen. Antoon gebruikt tijdens dit klank-uur alle klankinstrumenten, die hij tot beschikking heeft.

Lees meer: Parkinson Café

072 Alkmaar Maatschappij - SKOA (Stichting Kinderopvang Alkmaar) wil dat kinderen gezond opgroeien. Daarom werkt SKOA aan Gezonde Kinderopvang. Want hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen een gezonde start te geven. 

Lees meer: SKOA en gezondeKinderopvang Alkmaar

072 Gezondheid Lifestyle - Op het moment dat de diagnose dementie bij iemand wordt vastgesteld is dit een grote schok: zowel voor de persoon in kwestie als voor naasten. De vele vragen en onduidelijkheden kunnen een enorme invloed op het leven hebben. Want op welke manier wordt er het beste gezorgd voor iemand met dementie? En wat kunt u als mantelzorger hierin betekenen? Samen met Zuster Jansen geven we u handige tips.

Lees meer: Tips voor betere zorg voor mensen met dementie

072 Alkmaar Sport & Vrije tijd - In samenwerking met Alkmaar Sport, het Univé ledenfonds en het CJG Alkmaar is JOGG Alkmaar gestart met de ‘Alkmaarse Beweegtas voor de Jeugd’ gestart met een bijzonder initiatief.

Lees meer: Wat een succes, de gratis Alkmaarse beweegtas voor de jeugd

072 Alkmaar Hobby - Thuiswerken en min of meer verplicht binnen blijven als gevolg van de coronamatregelen heeft natuurlijk vele kanten.

Lees meer: Puzzelen is weer helemaal in

072 Alkmaar Evenement - Aanmelden voor het Nationaal Schoolontbijt kan weer. Schrijf je school nu in voor de 18e editie.

Lees meer: Nationaal schoolontbijt

072 Alkmaar Cultuur - De 8 October Vereeniging ‘Alkmaar Ontzet’ besluit om dit jaar af te zien van de traditionele viering van Alkmaar Ontzet. Dit jaar voor één keer geen evenementen waar veel mensen bij betrokken zijn. Dus geen optochten of muziekspektakels zoals de Alkmaarders gewend zijn.

Lees meer: Almaar Ontzet anders dit jaar

Alkmaar e.o. nieuws