Economie & Duurzaamheid & Educatie
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Vrees voor breuken door verzakking

072 Alkmaar Economie & Duurzaamheid - Het Alkmaarse college zet vraagtekens bij het door de Provincie gekozen project waarvoor men aan TenneT TSO opdracht gegeven om een ondergrondse hoogspanningskabel (een 150.000 volt kabel) te leggen tussen Beverwijk en het transformatorstation in Oterleek.

Het energienetwerk in Noord-Holland Noord komt aan zijn taks. De 150 kv kabel die weer alle ruimte moet bieden komt voor de gemeente Alkmaar binnen bij Fort Markenbinnen en gaat dan in een redelijk hemelsbrede lijn naar Stompetoren, waar het dan omheen gaat via de Zuidertocht, Zuidervaart, Noordertocht, Oterlekerweg en een klein deel van de Lange Molenweg.

Geluidsoverlast
Inmiddels blijkt uit onderzoek dat er geen extra geluidsoverlast zal zijn rond de installatie in Oterleek. Evengoed wil het Alkmaarse college dat de geluidszone aldaar wordt omgezet tot de categorie industrie. Maar dan is er nog de kwestie van het tracé. Het college erkent dat de provincie oog heeft voor historisch waardevolle locaties, maar is wel van mening dat de kabel teveel dwars door landerijen komt, in plaats van meer langs de randen.

Verzakken
Bovendien stelt de provincie dat er geen grondzetting zal zijn. Er is volgens het college vooral gekeken naar waar de kabel via boring diep wordt gelegd. Het grootste deel wordt op hooguit twee meter diepte ingegraven en zou wel degelijk kunnen verzakken, met risico op breuken. B&W verlangen meer onderzoek.
Het tracé was in mei vastgelegd, maar gemeente Alkmaar heeft volgens woordvoerder Christa Dekker niet zitten te slapen. Pas nu krijgen de gemeenten de mogelijkheid om schriftelijk hun visies uiteen te zetten. Dit is verder uiteengezet in een raadsvoorstel.

Geen effect voor bezwaar
Gemeenten kunnen overigens wel zienswijzen aanbieden, maar omdat de plannen vallen onder de crisis- en herstelwet, kan juridisch bezwaar maken weinig effect hebben.


Bron: Alkmaar Centraal

Economie & Duurzaamheid

12 augustus 2022

Categorie Economie & Duurzaamheid op NLMagazine

Beheerders gezocht banner