Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Foto van Emil de Jong : wethouder Verbruggen, gedeputeerde Geldhof, voorzitter Woningmakers Sponselee

072 Alkmaar Politiek - De druk op de woningmarkt in de regio Alkmaar is groot. Er zijn te weinig woningen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Op vrijdagmiddag 25 januari hebben Regio Alkmaar, de Provincie Noord-Holland en de Woningmakers regio Alkmaar de handen ineen geslagen om het probleem in beeld te brengen en aan te pakken.

In Regio Alkmaar werken de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest samen. Woningmakers Regio Alkmaar is een samenwerkingsverband van private partijen in de regio die een rol spelen in het bouwen van woningen.

Woningmarkt in de regio

Onderzoeksbureau Companen heeft onderzoek gedaan naar de stand van de woningmarkt in de regio Alkmaar. Companen formuleert vijf opgaven:

Bouwtempo moet stevig omhoog om huidige druk op de markt het hoofd te bieden;

Flexibiliteit creëren in planvoorraad;

Inzet op diversiteit aan woonmilieus

Voorkomen van verdringing;

Inspelen op lange termijn behoefte.

Op korte termijn zijn vooral sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen nodig.

Samenwerken

Op basis van de analyse en opgave voor de regionale woningmarkt hebben de Woningmakers, de zeven regiogemeenten en de gedeputeerde van de provincie de 'Overeenstemming van Egmond' ondertekend, waarin de samenwerking tot versnelling in de woningbouw wordt bekrachtigd. Sleutel in deze opgaven is samenwerking. De woningbouwopgave is vooral een afstemmingsprobleem om alle partijen tegelijkertijd aan alle voorwaarden te laten voldoen, zodat een woningbouwproject kan starten. De marktpartijen hebben zich verenigd in de Woningmakers. Zij kunnen kennis en realisatievermogen inbrengen om meer dan voorheen te bouwen. Gemeenten en provincie maken woningbouwprojecten op de juiste plekken mogelijk met bestemmingsplannen en vergunningen. Samen willen ze vaart maken.

Meten is weten en bouwen voor de klant

Ondernemers en overheden gaan de woningbouw nauwkeurig monitoren: helder zicht op de plannen en op hoe de markt zich ontwikkelt. Met die kennis willen zij een woningbouwplanning maken waarin díe plannen worden gerealiseerd die kansrijk zijn en tegemoetkomen aan de actuele vraag. Zodat we steeds meer die woningen gaan bouwen waar de klant om vraagt.

Woonhopigen

Het probleem van de krappe woningmarkt wordt vaak vertaald in cijfers en statistieken. Karavaan, buitengewoon theater op locatie, ging op zoek naar de consequenties van woningnood. De Karavaan heeft tijdens de bijeenkomst de woningzoekenden, middels videoportretten, audioportretten en theaterscènes een gezicht en een naam gegeven: de woonhopigen.

072 Bergen Duurzaamheid - Op zaterdag 6 april kunt u gratis compost halen op de Oosterdijk in Bergen. U bent van harte welkom tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Lees meer: Gratis compost scheppen

072 Alkmaar Duurzaamheid - De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen.

Lees meer: Gemeente Alkmaar steunt Hortus Alkmaar met vervangende grond

072 Alkmaar Economie - Deze week ondertekenden de organisaties van centrumondernemers en de gemeente Alkmaar een convenant om samen te werken bij het versterken van het centrum van Alkmaar.

Lees meer: Ondernemers en gemeente werken samen aan versterking Alkmaars centrum

072Alkmaar Maatschappij - Op zaterdag 4 mei vinden vier herdenkingsbijeenkomsten plaats. Het jaarlijkse Bevrijdingsfestival, waarbij ook het Bevrijdingsvuur wordt ontstoken, vindt op zondag 5 mei plaats in Cultuurpark De Hout.

Lees meer: Herdenken en Vieren in Alkmaar, Oudorp, Stompetoren en De Rijp

072 Heerhugowaard Politiek - De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben besloten om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Met deze fusie worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente.

Lees meer: Langedijk & Heerhugowaard gaan samen

Foto van Emil de Jong : wethouder Verbruggen, gedeputeerde Geldhof, voorzitter Woningmakers Sponselee

Lees meer: Aan de slag: woningen bouwen in de regio Alkmaar

072 Alkmaar Natuur – IJsvogels zijn al meer dan 15 jaar graag geziene gasten in de tuin van Hortes Alkmaar. Ze bouwen hun nesten wel een meter diep in steile wanden van een sloot of rivier  en brengen per jaar twee tot wel drie nesten met jongen groot. Zo ook in de Hortes waar de ijsvogel broedt in de ecologische oever van de sloot in het park.

Lees meer: Hortes Alkmaar en de IJsvogel

072Alkmaar Sport - Van 7 – 11 augustus vindt het EK Wielrennen plaats in Alkmaar. In het kader van dit grootse evenement worden er de komende tijd (10 – 12 mei a.s.)

Lees meer: WK Wielrennen in Alkmaar en speciale fietsactiviteiten

Vakantieprogramma voor kinderen die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod

072 Heiloo - Over enkele maanden breekt de zomervakantie aan. Voor kinderen een prachtige tijd; zes weken lang alleen maar “spelen en geen school”. Voor ouders wiens kind kwetsbaar is, niet mee kan doen aan het reguliere aanbod en niet zomaar in een groep past een lastige periode.

Lees meer: VakantieFUN: sportief en creatief vakantieprogramma

072 Alkmaar Cultuur - Vanaf donderdag 2 mei 2019 kunnen belangstellenden op de donderdagen  2 mei, 6 juni, 4 juli, 1 augustus en 5 september ‘s ochtends om 11.15 uur gebruik maken van een gratis rondleiding in de Grote Kerk van Alkmaar. De rondleidingen vinden plaats onder leiding van ervaren gidsen. De deelname is gratis maar het is raadzaam om van te voren een toegangskaart te reserveren op www.grotekerkalkmaar.nl. De Grote Kerk Alkmaar is het bezoeken meer dan waard! Ook deze zomer is de kerk van dinsdag t/m zondag voor het publiek geopend en gratis toegankelijk.

Lees meer: Rondleidingen Grote Kerk Alkmaar

072 Heiloo Maatschappij - De veerpont Akersloot is toe aan de tweejaarlijkse grote onderhoudsbeurt.De werkzaamheden zijn van 1 t/m 10 april en die dagen kan hij niet varen. Voor fietsers en voetgangers is er een vervangende pont, maar de vaartijden zijn anders dan normaal. Auto’s moeten omrijden.

Lees meer: Grote beurt pont Akersloot

072 Alkmaar Uitgaan - Zin in een avondje anders dan anders lachen, gieren, brullen? Dan is de Comedynight op 31 januari een hele goede keuze! Kom met drie van de beste comedians van Nederland en een ondersteunende M.C.  genieten van een flinke overdosis humor.

Lees meer: Comedy Night in de Victorie