Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Foto van Emil de Jong : wethouder Verbruggen, gedeputeerde Geldhof, voorzitter Woningmakers Sponselee

072 Alkmaar Politiek - De druk op de woningmarkt in de regio Alkmaar is groot. Er zijn te weinig woningen om aan de grote vraag te kunnen voldoen. Op vrijdagmiddag 25 januari hebben Regio Alkmaar, de Provincie Noord-Holland en de Woningmakers regio Alkmaar de handen ineen geslagen om het probleem in beeld te brengen en aan te pakken.

In Regio Alkmaar werken de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Heerhugowaard, Heiloo, Langedijk en Uitgeest samen. Woningmakers Regio Alkmaar is een samenwerkingsverband van private partijen in de regio die een rol spelen in het bouwen van woningen.

Woningmarkt in de regio

Onderzoeksbureau Companen heeft onderzoek gedaan naar de stand van de woningmarkt in de regio Alkmaar. Companen formuleert vijf opgaven:

Bouwtempo moet stevig omhoog om huidige druk op de markt het hoofd te bieden;

Flexibiliteit creëren in planvoorraad;

Inzet op diversiteit aan woonmilieus

Voorkomen van verdringing;

Inspelen op lange termijn behoefte.

Op korte termijn zijn vooral sociale huurwoningen en betaalbare koopwoningen nodig.

Samenwerken

Op basis van de analyse en opgave voor de regionale woningmarkt hebben de Woningmakers, de zeven regiogemeenten en de gedeputeerde van de provincie de 'Overeenstemming van Egmond' ondertekend, waarin de samenwerking tot versnelling in de woningbouw wordt bekrachtigd. Sleutel in deze opgaven is samenwerking. De woningbouwopgave is vooral een afstemmingsprobleem om alle partijen tegelijkertijd aan alle voorwaarden te laten voldoen, zodat een woningbouwproject kan starten. De marktpartijen hebben zich verenigd in de Woningmakers. Zij kunnen kennis en realisatievermogen inbrengen om meer dan voorheen te bouwen. Gemeenten en provincie maken woningbouwprojecten op de juiste plekken mogelijk met bestemmingsplannen en vergunningen. Samen willen ze vaart maken.

Meten is weten en bouwen voor de klant

Ondernemers en overheden gaan de woningbouw nauwkeurig monitoren: helder zicht op de plannen en op hoe de markt zich ontwikkelt. Met die kennis willen zij een woningbouwplanning maken waarin díe plannen worden gerealiseerd die kansrijk zijn en tegemoetkomen aan de actuele vraag. Zodat we steeds meer die woningen gaan bouwen waar de klant om vraagt.

Woonhopigen

Het probleem van de krappe woningmarkt wordt vaak vertaald in cijfers en statistieken. Karavaan, buitengewoon theater op locatie, ging op zoek naar de consequenties van woningnood. De Karavaan heeft tijdens de bijeenkomst de woningzoekenden, middels videoportretten, audioportretten en theaterscènes een gezicht en een naam gegeven: de woonhopigen.

072 Bergen Duurzaamheid - Op zaterdag 6 april kunt u gratis compost halen op de Oosterdijk in Bergen. U bent van harte welkom tussen 9.00 uur en 11.00 uur.

Lees meer: Gratis compost scheppen

072 Alkmaar Duurzaamheid - De Hortus in Alkmaar huurt diverse percelen grond die gezamenlijk de Hortus vormen.

Lees meer: Gemeente Alkmaar steunt Hortus Alkmaar met vervangende grond

072 Alkmaar Economie - Deze week ondertekenden de organisaties van centrumondernemers en de gemeente Alkmaar een convenant om samen te werken bij het versterken van het centrum van Alkmaar.

Lees meer: Ondernemers en gemeente werken samen aan versterking Alkmaars centrum

072 Heerhugowaard Politiek - De gemeenteraden van Langedijk en Heerhugowaard hebben besloten om per 1 januari 2022 bestuurlijk te fuseren. Met deze fusie worden Langedijk en Heerhugowaard samen één gemeente.

Lees meer: Langedijk & Heerhugowaard gaan samen

Foto van Emil de Jong : wethouder Verbruggen, gedeputeerde Geldhof, voorzitter Woningmakers Sponselee

Lees meer: Aan de slag: woningen bouwen in de regio Alkmaar

072 Alkmaar Maatschappij - De Alkmaarse corporaties, hun huurdersorganisaties en de gemeente hebben in de “Jaarschijf 2019“ vastgelegd wat zij gaan doen het komende jaar. De Jaarschijf 2019 is een uitwerking van de Prestatieafspraken 2017-2020 die de corporaties, de huurdersorganisaties en de gemeente eind 2016 hebben ondertekend. Deze Prestatieafspraken zijn op hoofdlijnen. In de Jaarschijf zetten alle partijen hun inzet voor het komende kalenderjaar.

Lees meer: Ambitieuze inzet voor nieuwbouw en aanpak woningvoorraad vastgelegd

Vakantieprogramma voor kinderen die geen aansluiting vinden bij het reguliere aanbod

072 Heiloo - Over enkele maanden breekt de zomervakantie aan. Voor kinderen een prachtige tijd; zes weken lang alleen maar “spelen en geen school”. Voor ouders wiens kind kwetsbaar is, niet mee kan doen aan het reguliere aanbod en niet zomaar in een groep past een lastige periode.

Lees meer: VakantieFUN: sportief en creatief vakantieprogramma

072 Alkmaar Gezondheid - In de week voor de gezonde jeugd zetten gemeenten, bedrijven, scholen en ouders een stap vooruit richting een gezonde omgeving voor de jeugd. De week staat bol van initiatieven, zoals in Alkmaar dat van de Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) ambassadeurs de Healthy Sisters.

Lees meer: De Healthy Sisters dragen bij aan een gezonde omgeving voor de jeugd in Alkmaar

072 Alkmaar Sport Gezondheid - Tijdens de NL Vitaal bijeenkomst van 30 januari 2019 hebben 150 deelnemers de handen  ineen geslagen om een gezonde omgeving voor de jeugd te creëren in de gemeente Alkmaar en regio. Een gezonde generatie in een gezonde gemeente is een gezamenlijke  opdracht van zowel maatschappelijke organisaties als bedrijven.

Lees meer: Samen naar een gezonde jeugd

072 Heiloo Maatschappij - De veerpont Akersloot is toe aan de tweejaarlijkse grote onderhoudsbeurt.De werkzaamheden zijn van 1 t/m 10 april en die dagen kan hij niet varen. Voor fietsers en voetgangers is er een vervangende pont, maar de vaartijden zijn anders dan normaal. Auto’s moeten omrijden.

Lees meer: Grote beurt pont Akersloot

072 Alkmaar Uitgaan - Zin in een avondje anders dan anders lachen, gieren, brullen? Dan is de Comedynight op 31 januari een hele goede keuze! Kom met drie van de beste comedians van Nederland en een ondersteunende M.C.  genieten van een flinke overdosis humor.

Lees meer: Comedy Night in de Victorie