Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

300 ondernemers, politie, gemeenten en specialisten delen kennis en ervaringen op het gebied van cybercriminaliteit, tijdens avond congres in Heiloo. 

072Alkmaar Maatschappij/Cybercrime - Op woensdagavond 6 november j.l. was het zover en togen we na een lange werkdag met de redactie richting Heiloo. Eindbestemming was het cybercrime congres Out of Business in de Cultuurkoepel. We werden uitgenodigd door het projectteam van het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing Noord-Holland dat deze avond organiseerde. Vlak voor de grens met Alkmaar rijden we het terrein op van het Landgoed Willibrordus. Eenmaal door de poort doemt de immense koepel op tegen de oranje verlichte achtergrond. De entree is in ieder geval indrukwekkend.

Cybercrime als thema
Als we via de trappen door de grote houten deur binnenstappen worden we als eerste gevangen door de imponerende uitstraling van de locatie, met zijn kerkramen rondom, de enorme breedte en de prachtige afwerking. We worden uit onze jassen geholpen en verwezen naar het Bits & Bytes dat met gerechtjes als gehacktbal, phishing (pittige zalm) en botnet (ribjes) onze attentie wel aanwakkerde. Cateraar ‘Keuken met Karakter’ had er duidelijk over nagedacht. En eigenlijk werd die thematische aanpak de hele avond doorgetrokken.

Overheid en ondernemers op zoek naar verbinding
Om 19:00 uur opende het bal met een interview door dagvoorzitter Maarten Witte met de burgemeester van Heiloo, Hans Romeyn, voorzitter van de Raad van Toezicht van het RPCNH Jan Nieuwenburg en Teamchef politie Yvette Baas-Pafort. Hun boodschap was vooral die van de verbinding. Net als in iedere andere vorm van criminaliteit moet cybercrime aangepakt, maar vooral voorkomen worden. In die eerste uitdaging ligt veel verantwoordelijkheid bij de ondernemer zelf. En dit betekent naast het zorgen voor een veilige werkomgeving, ook zorgen voor de juiste mindset. Niet alleen bij de ondernemer zelf, maar juist ook bij het team van medewerkers. Bespreek het met elkaar intern, maar ook met ondernemers gezamenlijk en met het cybercrimeteam in Noord-Holland. Juist door informatie te delen, zijn we allemaal weerbaarder. We zijn beter voorbereid, attenter en kunnen met  de uitkomsten analyseren hoe we cybercrime kunnen tegengaan.

Een hack kan iedereen overkomen, dus waarom zou ik het niet vertellen?
Die noodzakelijke openheid vinden we ook terug bij de praktijkverhalen van ondernemers op het podium. Meerdere voorbeelden passeren de revue. De verhalen worden getekend door complete verrassing. Geen van deze MKB-bedrijven was goed voorbereid. Daarnaast is het rigoureuze karakter van een ransomware aanval opvallend. Geen waarschuwing, geen tweede kans, de boel ligt plat en dat gaat niet zomaar meer veranderen. Een ding is zeker: het kost tijd en geld om alles weer aan de praat te krijgen en bestanden en vertrouwen terug te krijgen. Veel tijd of veel geld en in het ergste geval allebei. De eisen voor het ‘losgeld’ zijn compleet variabel en niet altijd realistisch. Een recente back-up biedt voor een deel uitkomst, maar lang niet altijd voldoende. Ook de back-up kan geïnfecteerd, of simpelweg niet volledig zijn.  

Topsprekers delen kennis en ervaring
In het vervolg van het programma wisselen enkele vooraanstaande sprekers op het gebied van cybercrime, humanification en menselijk gedrag elkaar af. Ook hier wordt openheid en eerlijkheid gepredikt. ICT- en innovatie-expert Danny mekic gaat dieper in op de technologische ontwikkelingen en het gevaar van cybercrime. Met een aantal sprekende voorbeelden weet hij de zaal keer op keer te raken. Het verhaal van futurist Christian Kromme maakt stapsgewijs duidelijk dat we er nog lang niet zijn. Het gaat steeds sneller. En dat weten we. Maar wat doen we eraan? Kunnen we er wel wat aan doen? Hoogleraar en hersenonderzoeker Victor Lamme denkt van wel. Maar we zijn ook kwetsbaar. Vooral omdat ons gedrag zo ontzettend voorspelbaar is. We worden uiteindelijk altijd, óók in de toekomst gedreven door een aantal menselijke factoren waaronder angst en nieuwsgierigheid.

Onze nieuwsgierigheid won het deze keer en daar waren we niet rouwig om. Er werd nog lang nagepraat en voorbeelden werden gedeeld. Out of Business nodigde uit om direct actie te ondernemen. Je bent eigenlijk (g)hack als je het niet doet.

Over het RPCNH
Het RPCdraagt bij aan het beheersbaar houden van criminaliteit en speelt adequaat in op de trends van vandaag. Hun filosofie: de sleutel voor een succesvolle aanpak ligt altijd in de samenleving. Om die reden wordt er geïnvesteerd in kennisoverdracht en voorlichting en met name in de verbinding tussen het publieke en private domein. Dit gebeurt door middel van workshops, trainingen en events zoals Out of Business. Het RPC werkt op provinciaal niveau en juist daarin schuilt een belangrijke kracht. Vanuit de samenwerking tussen de partners als het georganiseerde bedrijfsleven, gemeenten, Openbaar Ministerie, politie en de brandweer worden initiatieven opgezet en veiligheidsprocessen in gang gezet.  Deze partijen - de strategische partners- delen kennis en de kosten. Het RPC stelt het programma samen en organiseert de uitvoering. Voor grotere projecten worden extra subsidies gezocht in het landelijk netwerk.

Categorieen

072 Bergen Nood-Holland Maatschappij & Duurzaamheid - In deze tijd van bijna extreme duurzaamheid, verwelkomt het ‘Vibe of the Earth’-festival iedereen om kennis te nemen van de samenkomst van juist alle facetten van duur- en puurzaamheid.

Lees meer: Vibe of the Earth festival - Dompel je onder in duurzaamheid

072 Alkmaar en omgeving Economie en duurzaamheid - De dorpen Graft-de Rijp, onderdeel van Alkmaar, zijn druk doende in samenwerking met de energiecoöperaties van deze dorpen te onderzoeken of het mogelijk is om binnen vier jaar waterstof als verwarmingsbrandstof te introduceren.

Lees meer: Waterstof vervangt aardgas in Alkmaar en omgeving

072 Heiloo Educatie - In Zuiderloo wordt sinds begin april archeologisch onderzoek gedaan. Op dinsdag 19 mei is door archeologen van Archol een prehistorische voetafdruk van één van de eerste Heiloöers ontdekt. Dit is een unieke vondst, omdat de voetafdruk in goede conditie bewaard is gebleven. De afdruk is ongeveer 3.500 jaar oud. En is zeer goed bewaard gebleven.

Lees meer: Voetafdruk van één van de eerste Heilooërs ontdekt

072 Alkmaar Maatschappij - Op 11 mei start NS met onderhoudswerkzaamheden aan de onbewaakte fietsenstalling op het voorplein van station Alkmaar. Dit betekent dat er vanaf 4 mei geen gebruik kan worden gemaakt van de onbewaakte stalling.

Lees meer: Fietsenstalling Station niet beschikbaar

072 Alkmaar Maatschappij/Gezondheid - Het P-Café Alkmaar e.o. is een laagdrempelige ontmoetingsplek voor mensen met de ziekte van Parkinson(ismen), hun partners, familieleden en mantelzorgers. In een ontspannen sfeer worden er diverse onderwerpen besproken. Naast het uitwisselen van informatie en ervaringen kunt u in het Parkinson Café ook contact leggen met lotgenoten. Speciale gast is Antoon Verwer die een presentatie verzorgt voor klankbeleving door klankschalen. Antoon gebruikt tijdens dit klank-uur alle klankinstrumenten, die hij tot beschikking heeft.

Lees meer: Parkinson Café

072 Alkmaar Maatschappij - SKOA (Stichting Kinderopvang Alkmaar) wil dat kinderen gezond opgroeien. Daarom werkt SKOA aan Gezonde Kinderopvang. Want hoe eerder kinderen gezond gedrag aanleren, hoe beter. Ze hebben daar de rest van hun leven profijt van. De kinderopvang biedt unieke kansen om jonge kinderen een gezonde start te geven. 

Lees meer: SKOA en gezondeKinderopvang Alkmaar

072 Gezondheid Lifestyle - Op het moment dat de diagnose dementie bij iemand wordt vastgesteld is dit een grote schok: zowel voor de persoon in kwestie als voor naasten. De vele vragen en onduidelijkheden kunnen een enorme invloed op het leven hebben. Want op welke manier wordt er het beste gezorgd voor iemand met dementie? En wat kunt u als mantelzorger hierin betekenen? Samen met Zuster Jansen geven we u handige tips.

Lees meer: Tips voor betere zorg voor mensen met dementie

072 Alkmaar Sport & Vrije tijd - In samenwerking met Alkmaar Sport, het Univé ledenfonds en het CJG Alkmaar is JOGG Alkmaar gestart met de ‘Alkmaarse Beweegtas voor de Jeugd’ gestart met een bijzonder initiatief.

Lees meer: Wat een succes, de gratis Alkmaarse beweegtas voor de jeugd

072 Alkmaar Hobby - Thuiswerken en min of meer verplicht binnen blijven als gevolg van de coronamatregelen heeft natuurlijk vele kanten.

Lees meer: Puzzelen is weer helemaal in

072 Alkmaar Evenement - Aanmelden voor het Nationaal Schoolontbijt kan weer. Schrijf je school nu in voor de 18e editie.

Lees meer: Nationaal schoolontbijt

072 Alkmaar Cultuur - De 8 October Vereeniging ‘Alkmaar Ontzet’ besluit om dit jaar af te zien van de traditionele viering van Alkmaar Ontzet. Dit jaar voor één keer geen evenementen waar veel mensen bij betrokken zijn. Dus geen optochten of muziekspektakels zoals de Alkmaarders gewend zijn.

Lees meer: Almaar Ontzet anders dit jaar

Alkmaar e.o. nieuws