Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Alkmaar Natuur – IJsvogels zijn al meer dan 15 jaar graag geziene gasten in de tuin van Hortes Alkmaar. Ze bouwen hun nesten wel een meter diep in steile wanden van een sloot of rivier  en brengen per jaar twee tot wel drie nesten met jongen groot. Zo ook in de Hortes waar de ijsvogel broedt in de ecologische oever van de sloot in het park.

IJsvogels zijn prachtige blauwe vogels die alleen levende vis eten die ze zelf uit het water ‘plukken’.  Het zijn razendsnelle vogels waarvan het moeilijk is een glimp op te vangen. Soms zie je in je ooghoek iets heel snels voorbij flitsen en vaak, in de buurt van steile oevers, is het niet ondenkbaar dat dat de ijsvogel is geweest. Tijdens strenge winters, als het water bevroren is, kiezen ze vaak voor een kortstondig verblijf een andere locatie, maar keren direct weer terug naar hun ‘vaste’ stek zodra de temperaturen weer stijgen. Soms, als een winter wat langer duurt, zie je de ijsvogel soms een tijd niet meer en kun je alleen maar hopen dat ze toch weer terugkeren.

Wind- en waterdichte kijkhut voor de echte vogelaar
Ook in de Hortes is het niet gegarandeerd dat men tijdens een bezoek de fraaie ijsvogel ziet vliegen. Voor mensen met veel geduld die echt de moeite willen nemen om de ijsvogel te spotten, heeft de Hortes nu een speciale kijkhut gebouwd. prachtige blauwe vogel. Om de kans daarop te vergroten is er nu een speciale wind- en waterdichte kijkhut gebouwd die is voorzien van regisseursglas dat het grote voordeel heeft dat men de vogels kan zien, maar niet andersom. Vanuit de hut kan men dus in alle rust vogels bestuderen en fotograferen. Ga rustig zitten, maak geen geluid en wie weet ziet u plots de ijsvogel langsflitsen. De kijkhut, die in 2016 officieel werd geopend door Hans Dorrestijn, schrijver, cabaretier en zelf ook een fervent vogelliefhebber. Als u het leuk vindt zijn speech van toen nog eens na te lezen, kijk dan op speech van Hans Dorrestijn.

 

Jos de Jong

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

25 september 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Vitamine C