Sport & Gezondheid/Hobby & Lifestyle
Typography
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

072 Gezondheid Lifestyle - Op het moment dat de diagnose dementie bij iemand wordt vastgesteld is dit een grote schok: zowel voor de persoon in kwestie als voor naasten. De vele vragen en onduidelijkheden kunnen een enorme invloed op het leven hebben. Want op welke manier wordt er het beste gezorgd voor iemand met dementie? En wat kunt u als mantelzorger hierin betekenen? Samen met Zuster Jansen geven we u handige tips.

1. Blijf in beweging

Het is altijd goed om in beweging te blijven. Naast het feit dat bewegen goed voor het lichaam is, zorgt het er ook voor dat het 'gelukshormoon' endorfine en serotonine wordt aangemaakt. Deze stof is erg effectief tegen een eventuele depressie.

 

2. Neem voldoende rust

Naast deze momenten van beweging, is het goed om duidelijke rustmomenten in te plannen. Iemand met dementie krijgt te veel prikkels binnen en hierdoor blijft er minder in het geheugen hangen. Neem dus een vast moment op de dag rust om deze prikkels te verwerken. Dit hoeft niet perse te betekenen dat er op bed gelegen moet worden. Uitrusten in een stoel kan ook al erg effectief zijn.

 

3. Communiceer duidelijk en rustig

Als er gepraat wordt, is het belangrijk dat u korte en duidelijke zinnen gebruikt. Neem daarbij ook de tijd om duidelijk de aandacht te krijgen door bijvoorbeeld een hand op de schouder te leggen en duidelijk oogcontact te maken. Uiteraard is het belangrijk om vriendelijk te blijven. Ook als u zaken moet herhalen.

 

4. Bied structuur

Het aanhouden van een duidelijke dagstructuur geeft uw naaste met dementie houvast. Een grote klok en een kalender in huis kan structuur bieden. Moet een afspraak onthouden worden? Schrijf het dan op. Door middel van een lijstje af te strepen, kan iemand met dementie zelf overzicht houden.

 

5. Vraag extra hulp

Mensen met dementie willen vaak zo lang mogelijk thuis blijven wonen. Om een ongewenste opname te voorkomen, is het belangrijk dat u als mantelzorger tijdig de juiste zorg regelt. Zeker wanneer de belangrijke zorgtaken u te zwaar worden. Om altijd van de juiste zorg verzekerd te zijn, kunt u contact opnemen met Zuster Jansen.

Na een intake en persoonlijk gesprek kunnen zij goed bepalen welke zorg nodig is. Zuster Jansen biedt daarnaast ook 24-uurs zorg thuis, waardoor de thuiszorg nog beter afgestemd kan worden op de behoefte van de persoon.

Wilt u meer informatie over particuliere thuiszorg in Alkmaar? Neem dan telefonisch contact op met Zuster Jansen of vul het contactformulier in op de website.

Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid

21 oktober 2020

Categorieën Sport Vrije tijd Lifestyle Gezondheid op NLmagazine

Vitamine C